Filtrowanie pytań
HGT.11 Pytanie 1
Organizacja usług gastronomic…
A. 55%
B. 45%
C. 65%
D. 35%
HGT.11 Pytanie 2
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z informacji podanych w tabeli, oblicz ile jaj należy zaplanować do sporządzenia 25 porcji omletu.
Normatyw surowcowy na 1 porcję omletu | |
---|---|
Składniki | Ilość [g] |
Jaja (1 jajo = 50 g) | 100 |
Mleko | 10 |
Masło | 100 |
A. 50 sztuk.
B. 25 sztuk.
C. 100 sztuk.
D. 10 sztuk.
HGT.11 Pytanie 3
Organizacja usług gastronomic…
Jaką sumę kelner powinien naliczyć za 16 zestawów obiadowych, jeśli cena brutto jednego zestawu wynosi 31,00 zł, a lokal przyznał 20% zniżkę od całkowitej wartości?
A. 396,80 zł
B. 793,60 zł
C. 992,00 zł
D. 496,00 zł
HGT.11 Pytanie 4
Organizacja usług gastronomic…
Kiedy należy wystawić notę korygującą?
A. faktura VAT została wystawiona na niewłaściwą kwotę
B. gość zrezygnował z części zamówienia
C. w fakturze VAT dane zleceniobiorcy zostały wpisane błędnie
D. paragon zawiera błąd w liczbie zamówionych potraw
HGT.11 Pytanie 5
Organizacja usług gastronomic…
Dodatkową usługą oferowaną przez restaurację jest organizacja
A. całodziennego wyżywienia
B. wystaw artystycznych
C. wieczorków literackich
D. przyjęć weselnych
HGT.11 Pytanie 6
Organizacja usług gastronomic…
Ile 40 ml kieliszków należy przewidzieć do podziału wódki czystej z jedno litrowej butelki?
A. 25 sztuk
B. 15 sztuk
C. 10 sztuk
D. 40 sztuk
HGT.11 Pytanie 7
Organizacja usług gastronomic…
Podczas obsługi klientów, kelner powinien pobierać czystą zastawę stołową z
A. przygotowalni czystej
B. kuchni gorącej
C. magazynu sprzętu
D. rozdzielni kelnerskiej
HGT.11 Pytanie 8
Organizacja usług gastronomic…
Który z dokumentów musi być zatwierdzony przez zleceniodawcę?
A. Umowa wstępna organizacji przyjęcia
B. Lista kontrolna prac
C. Lista kontrolna sprzętu oraz wyposażenia
D. Plan organizacji przyjęcia
HGT.11 Pytanie 9
Organizacja usług gastronomic…
Na który rodzaj przyjęcia zaplanowano menu zamieszczone w tabeli?
Zakąski zimne Tartinki z łososiem wędzonym Koreczki z sera Brie Mini roladki z szynki i szparagów Ptysie z musem z wątróbki Krakersy z pastą rybną |
Zakąski gorące Pieczarki faszerowane Kruche rożki ze szpinakiem |
Słodycze i owoce Mini szaszłyki owocowe Praliny Kruche ciastka |
Napoje zimne bezalkoholowe Woda mineralna Sok pomarańczowy |
Napoje zimne alkoholowe Cosmopolitan Whisky & Cola Mojito |
A. Cocktail party.
B. Mieszane.
C. Przyjęcie typu toast.
D. Bufet dinner.
HGT.11 Pytanie 10
Organizacja usług gastronomic…
Jaką przystawkę warto dodać do zupy krem z kalafiora?
A. Kluski lane
B. Groszek ptysiowy
C. Kołduny mięsne
D. Pasztecik z kapustą
HGT.11 Pytanie 11
Organizacja usług gastronomic…
Do jednostek gastronomicznych w sektorze publicznym zaliczają się
A. bufety
B. restauracje
C. kawiarnie
D. stołówki
HGT.11 Pytanie 12
Organizacja usług gastronomic…
Ile kilogramów surowego mięsa mielonego trzeba przygotować do wyprodukowania 30 porcji kotletów mielonych, jeśli 500 g tego surowca wystarcza na 5 porcji dania?
A. 2,50 kg
B. 3,00 kg
C. 0,25 kg
D. 0,30 kg
HGT.11 Pytanie 13
Organizacja usług gastronomic…
Na uroczystościach dyplomatycznych łyżkę do zupy oraz widelec kładzie się stroną wypukłą do góry w
A. Polsce
B. Francji
C. Anglii
D. Włoszech
HGT.11 Pytanie 14
Organizacja usług gastronomic…
Umowa dotycząca organizacji przyjęcia powinna obejmować
A. spis gości z imionami
B. informacje osobowe personelu
C. datę oraz czas trwania przyjęcia
D. listę sal bankietowych
HGT.11 Pytanie 15
Organizacja usług gastronomic…
Jakie są powody wprowadzenia oferty Happy Hours przez restaurację?
A. obniżenie cen dań i napojów w wyznaczonych godzinach
B. obniżenie cen dań i napojów przy zamówieniach grupowych
C. wydłużenie godzin otwarcia restauracji oraz serwowanie wykwintnych dań
D. skrócenie godzin otwarcia restauracji oraz oferowanie wykwintnych napojów
HGT.11 Pytanie 16
Organizacja usług gastronomic…
Jakie jest główne zadanie sommeliera w restauracji?
A. Dobór win do potraw
B. Serwowanie deserów
C. Koordynacja pracy kelnerów
D. Obsługa baru
HGT.11 Pytanie 17
Organizacja usług gastronomic…
Wyznacz wartość 20% zaliczki z tytułu realizacji usługi o kwocie 25 000,00 zł.
A. 7 000,00 zł
B. 4 000,00 zł
C. 5 000,00 zł
D. 6 000,00 zł
HGT.11 Pytanie 18
Organizacja usług gastronomic…
Ile litrów wódki cytrynowej i likieru Cointerau należy zakupić, aby sporządzić 400 porcji napoju Cosmopolitan zgodnie z normatywem surowcowym zamieszczonym w tabeli?
Normatyw surowcowy 1 porcji napoju Cosmopolitan | |
---|---|
Nazwa surowca | Ilość |
Wódka cytrynowa | 40 ml |
Likier Cointreau | 15 ml |
Sok z żurawiny | 30 ml |
Sok z cytryny | 15 ml |
A. 16 l wódki i 16 l likieru.
B. 6 l wódki i 16 l likieru.
C. 16 l wódki i 6 l likieru.
D. 12 l wódki i 6 l likieru.
HGT.11 Pytanie 19
Organizacja usług gastronomic…
Ile tumblerów trzeba przygotować do rozdzielenia wody z ośmiu butelek o pojemności 1,5 l, przy założeniu, że jedna porcja napoju wynosi 250 ml?
A. 66 sztuk
B. 12 sztuk
C. 30 sztuk
D. 48 sztuk
HGT.11 Pytanie 20
Organizacja usług gastronomic…
Podczas organizacji przyjęcia weselnego menedżer decyduje się na dodatkową atrakcję w postaci pokazu kulinarnego. Jakie jest główne założenie takiej usługi?
A. Zmniejszenie liczby gości
B. Zminimalizowanie zapotrzebowania na sprzęt
C. Zwiększenie atrakcyjności wydarzenia
D. Redukcja kosztów obsługi
HGT.11 Pytanie 21
Organizacja usług gastronomic…
Które nakrycie stołu należy zaplanować do przedstawionego w tabeli Menu przyjęcia zasiadanego?
Menu przyjęcia zasiadanego | |
Tatar z łososia norweskiego z czerwonym kawiorem i jajkiem przepiórczym na grzance | |
Zielone szparagi zapiekane w szynce parmeńskiej | |
Krem borowikowy z bitą śmietanką i serowymi kluseczkami | |
Pierś z indyka z sosem porzeczkowym, podana z ryżem jaśminowym i jarzynami z pary z ziołami | |
Wino wytrawne białe | |
Woda mineralna niegazowana |

A. A.
B. D.
C. C.
D. B.
HGT.11 Pytanie 22
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt brutto obsługi kelnerskiej i barmańskiej 6-ciogodzinnego przyjęcia zasiadanego dla 400 gości.
Usługi kelnerskie/barmańskie | |
---|---|
Kelner – przyjęcie zasiadane | 1 kelner/8 gości |
Kelner – przyjęcie stojące | 1 kelner/10 gości |
Barman | 1 barman/50 gości |
Stawka wynagrodzenia kelnera/barmana | 20,00 zł brutto/1 godzinę |
A. 5 760,00 zł
B. 1 160,00 zł
C. 6 960,00 zł
D. 4 960,00 zł
HGT.11 Pytanie 23
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz wartość gastronomiczną brutto jednej porcji soku pomarańczowego, mając na uwadze, że koszt składnika wynosi 2,00 zł, a marża to 300%?
A. 6,00 zł
B. 4,00 zł
C. 8,00 zł
D. 9,00 zł
HGT.11 Pytanie 24
Organizacja usług gastronomic…
Obliczając kosztorys przyjęcia, menedżer stwierdził, że cena netto wynosi 4000 zł, a VAT wynosi 8%. Jaka jest całkowita kwota brutto?
A. 4800 zł
B. 4320 zł
C. 4200 zł
D. 4480 zł
HGT.11 Pytanie 25
Organizacja usług gastronomic…
Co powinien zrobić kelner, gdy restauracja hotelowa nie dysponuje przenośnymi terminalami, a gość pragnie uiścić opłatę za usługę kartą płatniczą?
A. poinformować, że bankomat jest w holu
B. zaprosić gościa do miejsca, w którym znajduje się terminal stacjonarny
C. zapropnować, że pomoże gościowi i sam wypłaci pieniądze z bankomatu
D. poprosić o kartę płatniczą i samodzielnie uregulować należność
HGT.11 Pytanie 26
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli oblicz, ile wynosi cena gastronomiczna brutto 1 porcji sernika.
Waga 1 porcji sernika | 100 g |
Cena zakupu netto 1 kg gotowego sernika | 25,00 zł |
Marża gastronomiczna | 60% |
Stawka podatku VAT | 23% |
A. 4,92 zł
B. 3,45 zł
C. 20,75 zł
D. 18,45 zł
HGT.11 Pytanie 27
Organizacja usług gastronomic…
Aby korzystać z przenośnego terminala płatniczego, konieczne jest nawiązanie połączenia z
A. systemem GPS
B. telefonem stacjonarnym
C. siecią Wi-Fi
D. siecią internetową przewodową
HGT.11 Pytanie 28
Organizacja usług gastronomic…
Której informacji nie uwzględniono w zamówieniu usługi gastronomicznej ujętym w tabeli.
Zamówienie usługi gastronomicznej | |
---|---|
− | Data przyjęcia: 10 maja 2019 r. |
− | Forma przyjęcia: bankiet angielski |
− | Okoliczności przyjęcia: 25 – lecie firmy |
− | Miejsce przyjęcia: Restauracja Malinowa |
− | Liczba gości: 100 osób |
− | Całkowity koszt przyjęcia: 8 000,00 zł |
A. Ilości zastawy stołowej.
B. Godziny rozpoczęcia przyjęcia.
C. Nazwisk personelu.
D. Liczby kucharzy.
HGT.11 Pytanie 29
Organizacja usług gastronomic…
W restauracji hol i sala dla gości to pomieszczenia, które należą do działu
A. handlowego
B. ekspedycyjnego
C. produkcyjnego
D. administracyjnego
HGT.11 Pytanie 30
Organizacja usług gastronomic…
Klient złożył zamówienie na obiad opiewający na kwotę 120,00 zł, płacąc banknotem o wartości 200,00 zł. Jaką kwotę reszty powinien otrzymać, jeśli postanowił dać kelnerowi napiwek równy 20% wartości zamówienia?
A. 80,00 zł
B. 104,00 zł
C. 56,00 zł
D. 76,00 zł
HGT.11 Pytanie 31
Organizacja usług gastronomic…
W restauracji stanowisko POS jest zaopatrzone w
A. wagę obliczeniową
B. urządzenie do skanowania kodów
C. drukarkę przeznaczoną do kuchni
D. wyświetlacz dotykowy
HGT.11 Pytanie 32
Organizacja usług gastronomic…
Jakie są kluczowe etapy organizacji dużej imprezy okolicznościowej w restauracji?
A. Planowanie, rezerwacja, realizacja
B. Zamawianie składników, gotowanie, serwowanie
C. Reklamacja, sprzedaż, wynajem
D. Tworzenie menu, obsługa klienta, zamknięcie
HGT.11 Pytanie 33
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt bananów potrzebnych do sporządzenia 5 porcji surówki z owoców mieszanych.
Kalkulacja kosztów 1 porcji surówki z owoców mieszanych | |||
---|---|---|---|
Surowiec | Ilość [g] | Cena jednostkowa [zł/kg] | Wartość [zł] |
Pomarańcze | 80 | 5,00 | |
Banany | 60 | 5,00 | ? |
Jabłka | 40 | 6,00 | |
Kiwi | 20 | 4,00 | |
Ciemne winogrona | 10 | 10,00 | |
Miód | 4 | 60,00 | |
Orzechy włoskie | 44 | 20,00 | |
Razem |
A. 11,20 zł
B. 1,50 zł
C. 0,30 zł
D. 11,50 zł
HGT.11 Pytanie 34
Organizacja usług gastronomic…
Który z wymienionych napojów nie jest typowy dla kuchni włoskiej?
A. Limoncello
B. Amaretto
C. Espresso
D. Mojito
HGT.11 Pytanie 35
Organizacja usług gastronomic…
Flair bartending połączony z próbą koktajli klasyfikuje się jako usługa
A. kulturalno-rozrywkowych
B. podstawowych
C. żywieniowo-cateringowych
D. uzupełniających
HGT.11 Pytanie 36
Organizacja usług gastronomic…
Jakie wino powinno być użyte do wołowiny po burgundzku?
A. białe wytrawne
B. białe słodkie
C. czerwone wytrawne
D. czerwone słodkie
HGT.11 Pytanie 37
Organizacja usług gastronomic…
Ekonomiczną i szybką metodą na promocję lokalu gastronomicznego jest
A. reklama na billboardzie
B. ulotka reklamowa
C. reklama telewizyjna
D. reklama na telebimie
HGT.11 Pytanie 38
Organizacja usług gastronomic…
Kiedy tworzymy menu na przyjęcie weselne, kluczowe jest uwzględnienie
A. sezonowości i dostępności surowców
B. składu chemicznego i kaloryczności produktów
C. liczby miejsc parkingowych
D. wyposażenia magazynów
HGT.11 Pytanie 39
Organizacja usług gastronomic…
Korzystając z zamówienia zamieszczonego w tabeli oblicz, na jaką kwotę kelner powinien wystawić łącznie rachunek, uwzględniając 20% rabat na potrawy.
Zamówienie | |||
---|---|---|---|
Potrawa | Ilość | Cena/porcję | Koszt |
Sałatka grecka | 2 | 12,00 zł | 24,00 zł |
Pizza Capricciosa | 3 | 15,00 zł | 45,00 zł |
Mus z truskawek | 3 | 8,00 zł | 24,00 zł |
Kawa espresso | 2 | 10,00 zł | 20,00 zł |
Sok pomarańczowy | 1 | 6,00 zł | 6,00 zł |
A. 95,20 zł
B. 119,00 zł
C. 123,80 zł
D. 100,40 zł
HGT.11 Pytanie 40
Organizacja usług gastronomic…
Oblicz koszt usług dodatkowych brutto na 4-godzinnym zjeździe rodzinnym, w trakcie którego zostaną zrealizowane usługi dodatkowe wymienione w tabeli.
Rodzaj usługi | J. m. | Cena brutto |
---|---|---|
Animator zabaw dzieci | 1 godz. | 100,00 zł |
Zespół muzyczny | 4 godz. | 1 000,00 zł |
Fotobudka | 1 godz. | 250,00 zł |
Dekoracja sali | opłata jednorazowa | 500,00 zł |
A. 2 150,00 zł
B. 2 900,00 zł
C. 5 900,00 zł
D. 1 850,00 zł